.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Hidup Sebuah Rahmat

Ahad, 22 Disember 2013

Assalamualaikum

Pada 17 Disember 2013 baru ni aku telah kehilangan 'Mok De' aku yang aku hormati dan kasihi. Setelah sekian lama menderita sakit kencing manis akhirnya Tuhan telah mengambil nyawa beliau. Semoga penderitaan yang beliau tanggung selama ini terbalas dengan menghadap Tuhan dalam keadaan yang paling mulia. Itulah erti sebuah kehidupan yang dimiliki setiap insan, yang hidup pasti akan mati, dan yang masih hidup perlu meneruskan perjalanan mengikut rentak yang telah dicatur. Al-Fatihah buat 'Mok De'.

Sebenarnya banyak pengertian yang boleh diambil dari pemergian itu. Melihat kepada diri sendiri, adakah sudah aku bersedia untuk menghadap Raja Segala Raja itu. Amalan apa yang boleh aku bawa dan amalan apa yang mampu aku sumbangkan kepada masyarakat setelah pemergian aku nanti. Itulah kehidupan yang perlu kita hargai saat ini. Masa lalu adalah perkara yang sentiasa akan menjauhi diri kita semua dan kematian itu sudah pasti.

Seolah baru semalam 'Mok De' mengunjungi hari graduan aku dan dia antara orang yang sanggup menghadiri hari bersejarah aku bersama dengan 'Tok Mek' yang aku cintai. Mungkin cerita itu adalah kenangan manis pada masa akan datang. Cerita yang perlu disimpan kepada generasi penyambung seterusnya.

Kini yang tinggal hanyalah kepayahan anak-anak dalam mengharungi kehidupan tanpa insan yang bergelar 'Mama'. Bukan semua akan hidup senang tanpa bergantung harap namun semua perlu bangun dalam mendepani hari yang semakin mencabar. Tiada lagi tempat mengadu apatah lagi tempat menumpang kasih dan sayang. Alhamdulillah mereka semua adalah saudaraku yang tabah dan mempunyai cita-cita tinggi dalam hidup masing-masing.

Aku berjanji pada diri selagi aku mampu membantu maka akan terus aku hulurkan biarpun sampai kapan inilah saudaraku di dunia nyata ini. Mungkin di hari mendatang masa dan giliran keluarga aku menghadapi keperitan ini. Biarlah Tuhan menentukan kehidupan kita di dunia ini dengan sebuah Rahmat yang telah Dia tetapkan. Sebagai hamba kita cuma perlu bersyukur dan kekal bersyukur agar semua ini dipermudahkan oleh Yang Maha Kuasa.

Semoga Tuhan mencucuri Roh 'Mok De' dan ditempatkan bersama orang yang mendapat tempat disamping Tuhan serta yang dikasihiNYA.