.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Rasis Tidak Baik Untuk Kesihatan

Khamis, 24 Julai 2014

Ancaman Rasis Kembali Menular
                Sambil aku berfikir selepas sahaja bersahur dan solat Subuh, teringat akan beberapa rakan di facebook yang sejak kebelakangan ini menunjukkan status berbaur rasis. Sudah tentu kawan aku adalah bangsa Melayu. Kejadian ini sedikit melonjak naik rentetan daripada kes “CDM 25” Kiki Kamaruddin yang melempiaskan kemarahan dia terhadap “Uncle Sim”. Ada desas desus menyatakan Uncle Sim terlebih dahulu melemparkan kata-kata berbunyi  rasis. Semua itu aku cuma lihat melalui catatan status terkini secara rambang di facebook.
                Tambahan lagi, baru-baru ini pesawat MAS MH17 baru sahaja ditembak jatuh oleh puak pemisah dari Ukraine-Rusia. Ada rakan yang acapkali menyatakan dia seringkali terdengar perbualan yang menyalahkan jututerbang MAS itu (Lelaki Melayu) mengikut laluan yang salah semasa kejadian itu berlangsung. Sekali lagi isu rasis dibangkitkan kerana kebanyakan juruterbang Malaysia Airline adalah Melayu. Lalu aku mula terfikir sejak beberapa hari lalu untuk menulis artikel ini.
                Sebenarnya isu perkauman tidak pernah padam di Malaysia. Tiada siapa yang benar dalam menyelesaikan masalah lapok ini. Tepuk dada dan tanyalah selera. Pada pandangan aku, orang yang bercakap itu berada dalam situasi yang salah, masa yang salah, tempat yang salah dan orang yang salah. Bias adalah perkataan yang sesuai untuk digunakan kerana tiada siapa yang boleh memihak kepada kedua-dua masalah rasis ini.

                Kesimpulannya adalah jangan terlalu cepat menilai apa yang didengar dan jangan pula terlalu cepat untuk menuduh seseorang yang lain itu dengan fitnah ringkas. Kalau orang Melayu itu Islam yang benar maka pertimbangan yang digariskan oleh Agama Islam itu lebih tinggi makomnya.

Lebih Ramai Dyana Sofya dan Rara Othman

Ahad, 20 Julai 2014Tertarik dengan tajuk yang cuba dikupaskan oleh penulis dalam blog mykmu.net yang cuba untuk membawakan idea tentang teknik politik baru DAP. Apa yang dilabelkan sebagai tajuk di atas adalah nama dan muka baru pemudi dan barisan pelapis yang direkrut oleh DAP secara umumnya untuk menjadi calon pada Pilihanraya yang akan datang.

Cantik, muda dan berperwatakan mudah mesra dengan ramai golongan masyarakat, membuatkan Dyana Sofya dan Rara Othman menjadi penghias dada akhbar tempatan baru-baru ini. Bagi golongan lelaki tidak kira apa peringkat umur dan status mereka, dengan melihat wajah dan keterampilan Dyana  dan Rara mampu menggoncangkan pertimbangan mereka dalam hal politik.

DAP sudah tidak mampu untuk melawan golongan penyokong tegar UMNO yang rata-rata berumur dalam lingkungan 40 tahun ke atas. Namun mereka mendapat sokongan ramai dari pemuda-pemudi yang berumur bawah dari usia tersebut. Golongan muda ini telah dibesarkan tanpa melihat ancaman politik sebenar yang berlaku di Malaysia. Golongan muda lebih bebas dengan kehidupan mandiri dan melihat peluang yang terhidang selepas mereka membuka mata untuk ke alam dewasa begitu sempit dan seolah tiada peluang untuk menjadi maju dan kaya-raya.

Dengan memancing semangat dan emosi golongan muda, nyata DAP Berjaya membawa sentimen baru bagi pengundi muda. Bak kata pepatah “Tiada rotan, akar pun berguna juga” itulah ungkapan yang sesuai diberikan dalam situasi yang menjadi fenomena ini. Penulis berjaya mengaitkan antara kepercayaan , kejujuran dan persona yang telah diwujudkan. Perancangan sebegini bukanlah sesuatu yang baru, namun jika ianya diterima maka taktik sebegini masih digunapakai.

Tidak mengapa kerana dunia ini berputar pada arah yang sama dan masih bertemu di titik persilangan yang sama. Apa yang pernah dilakukan oleh orang lain maka tidak mustahil untuk diri sendiri ingin mencuba melakukan hal yang sama.

Permasalahan cuma akan timbul apabila semua ini selesai dan berlalu. Selagi ada golongan cerdik pandai yang mampu mengeluarkan idea dan taktik berkesan maka dunia akan meneruskan putaran.
Barisan Nasional cuma dihuni oleh ahli politik lama dan tua. Mereka masih belum mampu membiarkan sepenuhnya  golongan muda campur tangan. Tambahan lagi golongan muda dalam UMNO bukanlah cendekiawan yang aktif dan berkreativiti tinggi.

Jadi siapa yang dahulu mampu membawakan sentimen dan berjaya memainkan emosi rakyat maka mereka akan diterima tidak kira siapa atau apa latar belakang mereka. Malaysia jadi sebegini kerana rakyat asal mereka sendiri. Apabila datang penjajah mereka berpecah belah dan bertikam lidah sesame sendiri. Ia telah berlarutan sejak beberapa dekad lagi. UMNO muncul disaat kemunculan pejuang patriot mereka melancarkan sentimen Melayu begitu jugalah DAP bangun dari kesilapan lampau dengan menggunakan sentiment yang sama tetapi dalam acuan mereka sendiri.