.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

NIkmat Dari Tuhan

Ahad, 24 Oktober 2010

Nikmat Dari Tuhan.

Hari minggu yang tenang, dimulakan dengan curahan rahmat tuhan yakni hujan di awal pagi. Mungkin ramai yang tidak menyedari kerana asyik diulit mimpi dan diselimuti rasa malas. Kemudian hari semakin tinggi dan matahari memberi peluang untuk kain-kain di jemuran mengering. Masyallah hebatnya kitaran alam yang dijadikan tuhan, saling melengkapi sesama alam dan makhluknya. Tidak putus-putus aku merapatkan rasa syukur kepadanya kerana takut nikmat itu akan ditarik balik dengan serta merta. Begitulah kehidupan seharian sebagai seorang hamba yang telah disyariatkan supaya mengagungkan kebesaran penciptanya dan senantiasa berasa bersyukur dan rasa dibantui.

Begitu banyak nikmat yang engkau boleh lihat dan juga rasa meskipun ia sebenarnya berulang acap kali dalam hidupmu sehinggakan sudah terbiasa dengannya. Menyebut tentang rasa, perasaan hadir jauh dari hati yang mana sukar diramal apatah lagi untuk dilihat. Perasaan boleh membawa kepada suasana yang seronok dan boleh juga membawa hal yang menyedihkan. Tetapi kedua-duanya adalah nikmat yang kita boleh pinta dengan percuma tetapi bergantung kepada masa dan juga amalan harian kita. Bayangkan kalau kita tidak dapat merasa sedih sudah tentulah kita akan terasa satu kekurangan. Misalannya kita kehilangan orang yang kita kasihi dan kemudian dia pergi dengan tiba-tiba, perasaan yang sesuai untuk suasana ketika itu adalah sedih. Mustahil kita sanggup hanya mampu tersenyum apabila mendengar tentang pemergian seseorang yang kita kasihi.

Seperkara lagi, kita perlu sedar bahawa tuhan akan sentiasa menguji kita disaat kita benar-benar ingin dekat kepadanya. Tuhan terlalu mulia untuk dikasihi dan kita diwajibkan mengasihinya lebih dari segala-galanya kerana kita hambanya. Masa yang diberikan adalah terlalu singkat untuk kita untuk asyik bersedih melainkan kita menikmati masa yang ada sekarang. Biarlah apa jua yang datang hadapilah dengan hati yang sabar dan tenang nescaya kau akan melihat yang lebih hebat daripada itu dikemudian hari. Hari semakin petang dan hari esok masih lagi dinanti seperti selalu dengan harapan yang menggunung. Tak salah berharap kepada perkara yang baik Cuma biarlah kena dengan kemampuan yang mampu kita usahakan.

Semoga nikmat dari tuhan itu kekal menjanjikan sesuatu yang baik untuk kita semua di hari esok dan seterusnya. Sama-samalah kita bangkit dan menuju jalan yang sama dengan perwatakan masing-masing. Jangan mudah putus harap dengan apa yang kecundang kerana nescaya akan ada balasan untuk setiap doa kita.

red-ayee

0 comments:

Catat Ulasan