.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Enam Bulan Lalu

Isnin, 27 Jun 2011


Enam Bulan Lalu

Peristiwa enam bulan lalu masih berbekas di dalam hati aku, tetapi aku sentiasa berharap pada tuhan itu bukanlah satu bentuk hukuman kepada aku. Jauh dari sudut hati ini, terasa ingin marah dan menangis dalam masa yang sama. Kekuatan bukanlah terletak hanya pada apa yang kita nampak sebagai sesuatu yang positif, tetapi apa yang tuhan telah berikan dan kita menerimanya dengan hati yang terbuka.

Iklim di Malaysia hanya ada dua sahaja iaitu hujan dan panas, jadi tidak perlu ada salji atau hujan ais yang menghentam cermin kereta yang berada di jalan raya. Begitu juga dengan hati, ia cuma boleh merasa sedih dan gembira, maka tidak perlulah terasa terlalu lama untuk menyimpan sesuatu yang berat. Yang ‘happy’ akan bersilih ganti dengan ‘moody’ maka begitulah sebaliknya. Itulah keajaiban tuhan yang menciptakan akal untuk berfikir dengan jelas atau pun secara tersirat.

Tidak semua orang dihadiahkan kekuatan untuk bangkit dari kejatuhan, dan tidak ramai yang tidak suka berkongsi kisah duka silam mereka dengan kawan atau sahabat. Berdiam diri mungkin adalah sesuatu yang dirasakan paling baik untuk mengadili kehidupan ini dengan pandangan tersendiri. Maka tidak hairanlah mengapa apa yang kita adili itu kadangkala terasa berat sebelah. Tidak sempurna bukan bermaksud tidak normal, tetapi sekadar tidak menepati teori yang cuma diterjemahkan dalam bentuk hipotesis nyata.

Aku sering bertanya pada hati, bagaimana Einstein mengira nasib hidupnya setelah zaman silamnya begitu suram dan celaru? Entah bagaimana para sahabat mampu menjejaki rasulullah dalam tabii harian mereka?Semua jawapan adalah subjektif dan mengikut perkiraan masing-masing. Tuhan lebih mengetahui mengapa matematik dihitung dan dihisap sedemikian.

Enam bulan yang penuh ranjau. Jangka yang panjang itu masih terasa seolah seperti semalam. Rasa ditikam dari belakang dan dihunus dari depan menjadikan aku rebah tempang tanpa mampu berputik apa lagi. Biarlah, semua orang menggangap sejarah adalah sesuatu untuk disesali dan bukanlah dijadikan panduan mahu pun kenangan di masa mendatang. Yang gembira akan kedepan yang sedih akan merasakan kesakitannya. Tidak akan siapa ambil peduli kerana aku tidak pandai menyatakan apa yang aku rasa, melainkan dalam setiap baris kata yang tertulis dalam ini.

Jangan risau, semua ini sangat mendalam dan santai untuk dibaca bukan untuk didalami.
Kuatkanlah semangat dan kerahkan daya upaya untuk terus berdiri meskipun kakiku sudah tiada lagi.

0 comments:

Catat Ulasan