.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Entah Hapa Apa

Isnin, 13 Februari 2012

Orang suka blog, kau pun suka, orang suka menulis kau pun nak, orang suka membaca kau pun konon suka membaca.HAKIKATNYA kau cuma luar biasa dari orang biasa yang lain, punya keinginan yang serupa tetapi tidak punyai kemampuan yang sama.Begitulah keadaan dunia kau yang orang tak hingin pun ambik peduli.Macam lalang kejap ke kiri dan kemudian sedar sudah ke kanan.Tiada yang tetap dalam hidup kau melainkan kalau kau sendiri telah tetapkan acuannya begitu.

Membaca blog tak sama membaca buku.Blog ini ada begitu ramai penulis dan mempunyai pelbagai jenis cara bacaan dan juga genre mengikut citarasa sang penulis.Kalau membaca buku ia sudah ditetapkan pengakhirannya sebelum kau habis baca lagi kerana sebelum ia diterbitkan sudah tentu ada penyemaknya.Kalau kau nak tulis diari dalam blog, maka hentikanlah niat itu, ia memalukan diri kau dan juga orang yang nak bacanya pun.Kalau kau jenis tak kisah sekali pun, jangan menyeksa ruang maya ini dengan cerita kau yang tak pernah habis-habis.Semuanya negatif dan semuanya sebab menyalahkan orang lain.Kalau macam itu lebih baik kau pergi duduk dalam hutan bertapa dan bersembang dengan makhluk yang ada dalam tu.

Nak nasihat apa lagi, bukannya kau nak dengar pun malah kau pula nak bagi nasihat.Mengata dulang paku serpih, mengata orang kau yang lebih. Kau mengadap komputer kau setiap masa kalau kau berada di rumah dan tak buat apa-apa. Maka jadilah kau seorang yang gila kepada teknologi tak bertempat. Kau tak pernah alami kehidupan sebagai orang normal seperti mana yang kau inginkan dan selalu harapkan. Kau teringin berkeluarga macam orang lain tetapi kau tak pernah bercakap dengan mana-mana manusia yang kau mampu memberikan kebahagian secara benar. Malah kau menyeksa orang lain dengan perasaan benci kau dan juga ego kau yang tak tahu mana letaknya. Akhirnya kau merasa tertekan dan sakit hati tak sudah-sudah. Bilalah kau akan sedar dan menyedari bahawa meskipun kau menulis di ruang maya, tetapi hakikatnya kau perlu menghadapi realiti yang kau tak mengerti langsung.

Kau selalu kata hidup umpama mimpi indah, padahal kau tidak pernah pun bermimpi yang indah-indah malah kau tak merasa pun nikmat mimpi dalam dunia ni. Semua tu tuhan nak bagi kau rasa bahawa dunia ni tinggi ke rendah. Biarlah kau nak melayan sangat ego kau yang ntah  ke mana hala tu. Kau campakkan segalanya ke tepi demi mencari kehidupan yang hakiki kononnya. Pergi jahanamlah semua tu, auta melebihi apa yang kau fikirkan. Berpijaklah di bumi dan nyata dan kembalikanlah roh yang telah lama meninggalkan tubuh kau tu. Rawatlah selagi masih ada waktu. Mak ayah kau terlalu mengharap yang bukan bukan-bukan dari kau tetapi cukuplah kau matang menghadapi dunia ini dengan penuh rasa syukur dan gembira walaupun kau menangis sepanjang hayat kau. Tiada siapa yang dapat mengubah nasib siapa-siapa melainkan kau benar-benar berharap kepada yang Maha Kuasa.

Kalau kau mencari kerja atau mencari wang tapi sebenarnya kau masih berhutang dengan semua orang dan tidak pernah makan lebih dari apa yang sebenarnya telah Dia tetapkan buat kau. Mengakulah atau kau nak orang lain memperakukan kesahihan itu?Entah hapa apa lah kau ni.

0 comments:

Catat Ulasan