.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Susah dan Disusahkan

Jumaat, 26 Disember 2014

Semalam (23Dec2014) aku ambil keputusan untuk pulang ke rumah mama dan abah di Kuantan setelah sekian lama tak pulang ke sana. Sepanjang perjalanan pulang melalui lebuhraya pantai timur aku ditemani langit mendung dan gerimis dan kadang-kadang hujan lebat yang berterusan. Aku bergerak ke Kuantan lebih kurang dalam jam 3 petang dari rumah aku. Niat asal untuk pulang pagi tetapi disebabkan malam sebelumnya aku bertugas malam maka terpaksalah aku lelap terlebih dahulu bagi mengelakkan mengantuk semasa memandu. Sedar-sedar jam dah pukul 2 petang maka kelam kabut aku bersiap untuk pulang ke rumah halamanku.

Aku tiba di halaman kuarters rumah aku tepat jam 7 petang dan azan maghrib sudah mula berkumandang. Sesampai rumah terus aku bertanyakan pada mama ada apa-apa untuk makan? Lapar betul lebih seharian tak makan maklumlah dah hujung bulan. Malam tu aku makan dengan lahapnya, sampai senak perut aku balun nasi tu sampai habis. Nasib baik tiada siapa perasan aku tengah kelaparan macam jin. Malam tu aku berehat sahaja di rumah kerana  aku tidak ada banyak masa untuk kerap dan berada lama di rumah orang tua aku kerana pada hari krismas nanti aku terpaksa pulang juga ke KL disebabkan tugas.

Malam tu aku ambil kesempatan berbual dengan mama seperti biasa. Mama tidak pernah bertanya pada aku bila aku akan kahwin semenjak aku sudah stabil dan bekerjaya ni. Fuhh lega! Sebenarnya aku tahu yang mama pun tahu aku punya beban yang besar untuk tinggal di KL. Dia tak pernah tahu sama ada aku susah atau senang di KL tetapi dia tahu aku pandai jaga diri dan boleh diharapkan sebab aku anak sulong harapan mereka. Mama dan abah tidak pernah harapkan duit gaji aku walaupun aku kekadang terpaksa menyusahkan mereka sedikit namun tersangat sedikit apa yang aku harapkan duit dari mak bapak aku.

Namun bebanan yang diharungi oleh mama dan abah bukanlah dari mereka sendiri tetapi dari keluarga mama sendiri. Sekarang ini terutamanya mama menjadi tempat bergantung harap oleh adik beradik sendiri dan anak-anak saudara untuk meneruskan hidup. Aku kasihan dengan mama, namun dia tidak pernah terfikir untuk berhenti menolong. Keluarga mama hanya tinggal beberapa orang sahaja lagi yang masih hidup dan semuanya tidak bekerja dan mempunyai masalah yang akan membebankan mama. Dan yang pasti bebanan yang paling hebat adalah dari faktor kewangan. Abah tidak ingin masuk campur dalam hal keluarga mama kerana dia telah bertanggungjawab penuh dalam keluarga aku sendiri. Itu lebih penting.

Kalau dikenangkan balik aku rindu pada zaman aku bersekolah dahulu. Setiap kali tiba cuti sekolah abah tidak pernah 'miss' untuk bawa kami bercuti dalam semenanjung. Biarpun ia percutian bajet namun ia memberikan ketenangan kepada semua terutama kepada abah yang terpaksa bekerja dalam suasana dikelilingi penghuni penjara dan staffnya.

Malam tu aku berbual dengan mama hampir ke pukul 2 pagi. Mama sudah biasa tidur lewat meskipun besok dia terpaksa bertugas. Sebenarnya dia menanti kepulangan abah aku yang terpaksa 'stand-by' bagi memberikan bantuan kepada mangsa banjir yang dijangkakan akan bertambah nanti. Musim banjir sudah sinonim di sekitar tempat aku tinggal namun di dalam kuarters aku kami tidak pernah terkena tempias itu Alhamdulillah.

Malam tu aku terfikir akan nasib keluarga aku. Kami tidak senang, namun kebahagian yang ada belum mampu memberikan kegembiraan kepada kami sekeluarga. Tidak mengapa, aku percaya Tuhan ada perancangan yang maha hebat untuk kami sekeluarga.Amin.

0 comments:

Catat Ulasan