.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Cuti Tiga Hari

Ahad, 31 Januari 2010

Assalamualaikum. Terlebih dahulu ingin saya ucapkan Selamat Menyambut Thaipusam kepada yang beragama hindu dan Selamat Menyambut Hari WilayahPersekutuan.

Cuti tiga hari yang dapat membuatkan aku berehat panjang meskipun masih banyak yang perlu aku lakukan seperti mentelaah buku dan mengulangkaji pelajaran. Di masa yang sempit ini aku mengambil peluang untuk menghidupkan kembali kandungan blog ini. Aku semakin ketandusan tajuk yang menarik untuk mengarang meskipun hari ini banyak topik hangat yang terpampang di dada akhbar. Dari isu politik yang menjadi asam garam rakyat Malaysia hinggalah kepada keputusan liga Super yang kali ini telah menarik minat aku untuk mengembalikan semangat juang Bola Sepak negara kita.

Biarlah aku mulakan dengan isu bola sepak kerana sukan ini merupakan sukan no.1 walau dinegara mana sekalipun anda berada. Pasukan negeri aku sendiri iaitu Pahang telah berjaya mengekalkan rekod kemenangan di laman sendiri di Kuantan bagi menyemarakkan api semangat penyokong skuad Tok Gajah ini disamping menangkis bahawa Pahang dapat bermain di Liga Super atas faktor di bantu oleh Presiden FAM Sultan Pahang. Nyata kali ini aku yakin skuad negeri aku tidak akan berputih mata pada tahun ini dengan sekurang-kurangnya memberikan saingan yang setimpal dengan usaha penyokong mereka. Majulah Sukan untuk negeri Darul Makmur.

Hari ini timbul lagi satu isu yang boleh dikatakan sebagai isu politik iaitu berkaitan wang ihsan negeri Kelantan dengan royalti minyak negeri tersebut. Belum ada negeri di semanjung Malaysia yang berjaya mendapatkan keuntungan berdasarkan royalti dari kerajaan persekutuan di semenanjung kerana tidak ada satu pun pelantar minyak yang berada di bawah jajahan pemerintah mana pun di semenanjung Malaysia melainkan di bumi Sabah dan Sarawak. Isu ini menjadi semakin panas lagi apabila mantan Pengerusi Petronas Tengku Razaleigh Hamzah yang mendakwa kerajaan persekutuan wajar memberi royalti minyak yang dituntut oleh kerajaan Pas Kelantan. Ku Li yang masih lagi memegang jawatan Ketua Umno Kelantan mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan akta yang dia sendiri pernah terbabit satu masa dahulu. Inilah politik Malaysia, "beri betis nak peha". Apa sebenarnya yang membuatkan Ku Li nekad mengeluarkan pernyataan sedemikian, nyata saya tak layak menegur tindakan beliau. Apa yang saya harapkan bahawa akan ada jawaban bernas daripada beliau kerana beliau bukan calang-calang tokoh yang ada di bumi Malaysia berkelahiran anak jati Kelantan ini.

Mungkin sedikit masa ini telah saya penuhkan dengan kata-kata minda saya yang ingin diluahkan dalam blog ini. Sekian wassalam.


red_ayee

0 comments:

Catat Ulasan