.fb_like_box { margin-top:10px; -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background-color:#3B5999; border:3px solid #2B2B2B; margin-bottom:10px; padding:10px 7px; width:540px; } .fb_like_top { overflow:visible; padding:0;margin:0 0 5px; width:349px; height:24px; background:url("http://lh5.ggpht.com/_u4gySN2ZgqE/TJ3dpjy9PaI/AAAAAAAABr0/PTUXIS8ykps/fblogo%5B3%5D.jpg") no-repeat scroll left top transparent; } .fb_like_button_holder { -moz-border-radius:10px 10px 10px 10px; border-radius:10px; background:none repeat scroll 0 0 #FFFFFF; padding:12px 12px 0 12px; width:515px; height:42px; }

Selasa, 16 Februari 2010Tahun Baru Cina dan Sebuah Kisah Benar


Selamat Tahun Baru Cina dan selamat menyambut ketibaan Tahun Harimau menurut turutan takwim cina. Masih terasa lagi kemanisan buah limau yang aku telan sepanjang minggu lepas dan juga kelmarin. Sudah menjadi tradisi berbilang kaum di Malaysia dengan memberikan buah tangan apabila menjelang hari perayaan utama di negara kita, dan semua bangsa dapat sama-sama merasa kegembiraan itu. Tapi dalam masa yang sama masih ada lagi bangsa aku yang masih iri hati dengan kejayaan dan kekayaan yang dimiliki oleh bangsa cina ini. Aku bukan seorang pejuang yang racis tetapi aku cuma ingin mengingatkan bangsa aku sendiri yang semakin lemah dalam perjuangan ini, supaya jangan terlalu mengharap kepada ahli politik untuk mengaut laba dan keuntungan.

Sudah ramai anak melayu yang belajar di luar negara dan pulang membawa rasa bangga kepada keluarga di tanah air dan tidak kurang juga anak bangsa kita yang kaya-raya berniaga di bumi bertuah Malaysia ini. Tetapi kenapa masih mungin ada segelintir melayu yang racis, memang itu peranan UMNO dalam negara ini tapi pejuangan UMNO adalah untuk menjaga hak orang Melayu dalam segenap hal ehwal negara ini, bukanlah sebagai penidak hak golongan asing yang telah taat setia kepada Tanah Melayu. Aku masih kecewa dengan bangsa aku yang masih bertutur bahasa kesat berunsur racism. Sifat dengki itu wajar tapi yang paling wajar adalah melawannya dengan kemenangan yang lebih besar iaitu menguasai ilmu dunia sambil melihat akhirat. Bukan dengan hanya menguasai politik mana-mana pihak yang berjanji itu ini dan akhirnya tidak kemana.

Sebuah kisah seorang lelaki pertengahan usia menghampiriku dan cuba mesra. Melihat gayanya yang bersahaja sambil membonceng motosikal EX5 keluaran 2009 turut sama-sama ke bengkel untuk membaiki motosikalnya. Menurut rupanya tak ku sangka akan kerjayanya dan kehebatan peribadinya. Memang aku mudah tertipu dengan wajah yang berkedut dan tangan yang berurat tegang. Dia asal dari kampung dan juga senegeri dengan aku. Tapi dalam berbicara kadang-kadang dia menghina bangsa lain yang dilihatnya sedang membaiki motosikalnya yang kerosakan. Apa dosa mereka yang bekerja hina dan bersusah payah mencari rezeki dalam keadaan aman tetapi tidak sama warna kulit dan budaya. Motosikalnya masih lagi dibaiki sehingga dia puas hati, tapi mulutnya masih ingin memperlekehkan kuasa yang dimiliki oleh bangsa lain dan keupayaan mereka berjaya.

Dia yang sudah bekerja sekian lama dan kini mampu untuk menyara dua anak masuk ke universiti tanpa bantuan lain masih lagi ingin mengintai peluang menambah keuntungan keluarga yang sudah pun mengecapi kesenangan yang mungkin aku sendiri belum pernah rasa. Adakah golongan ini sebenarnya racis kerana ingin pentingkan diri atau sebenarnya dia sedang bersaing dengan bangsa sendiri untuk terus kaya daripada yang lain dengan titik peluh dan kudrat yang kini dia pegang. Motosikalnya siap dibaiki dan dia bayar dengan harga yang sama dengan orang lain sebelum dia sempat menghulurkan kartu namanya kepadaku. Dia berlalu pergi dalam kelebatan hujan petang itu dan hilang dari pandangan aku. Aku melihat kad namanya sambil mendengar bunyi hujan lebat diselangi suara LRT meluncur laju. Dia bukan calang-calang orang dan gajinya juga sepuluh kali ganda gaji ibu dan ayahku. Bilakah dunia ini akan berhenti berpusing …

0 comments:

Catat Ulasan